10 dôležitých zmien od 1.1.2018

29.12.2017 18:54

10 najdôležitejších zmien, ktoré od 1. 1. 2018 zvýšia podnikateľom náklady

1. Minimálna mzda sa od 1. 1. 2018 zvýši na 480 € a zamestnávateľ si už neuplatní odpočítateľnú položku na zdravotné poistenie

Kým v súčasnosti predstavuje minimálna mzda 435 € mesačne, od 1. 1. 2018 sa zvýši o 45 € na 480 € (nárast o 10,34 %). Dôležitý je aj údaj sumy hodinovej minimálnej mzdy, u ktorej dochádza k nárastu o 0,259 €, t. j. zo súčasných 2,5 € na 2,759 €, a to aj z hľadiska výpočtu minimálnej mzdy pre jednotlivé stupne náročnosti práce, kedy sa táto násobí príslušným koeficientom. Čistá mzda stúpne zo súčasných 374,11 € na 403,18 € , t. j. nárast o 29,07 €, v prípade, že si zamestnanec uplatní odpočítateľnú položku na zdravotné poistenie a nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Zamestnávateľ si však už nebude môcť uplatniť odpočítateľnú položku na zdravotné poistenie, čo sa prejaví v náraste celkovej ceny práce o 87,85 € (z toho odvody zamestnávateľa o 42,85 €). V prípade jej zachovania by náklad na odvody stúpol o 69,85 €. Zákonná minimálna mzda platí aj pre dohodárov, pozor by si mali dať štatutári firiem v nej zamestnaní práve na minimálnu mzdu ako aj zamestnávatelia v prípade zamestnancov, ktorí a síce dnes nepoberajú minimálnu mzdu, ale mzdu v rozhraní súčasnej a budúcej minimálnej mzdy (t. j. medzi 435 € a 480 €), nakoľko aj túto bude treba upraviť.

Zmena vychádza z nariadenia vlády SR č. 278/2017 Z. z., ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy na rok 2018 a z novely zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení.

2. Výdavok do 500 € za príležitostnú prácu už nebude nákladom pri súčasnom oslobodení fyzickej osoby od dane z neho

Kým v súčasnosti je možné na základe zmluvy podľa Občianskeho zákonníka (napr. zmluvy o dielo, príkaznej, mandátnej alebo inak nepomenovanej) oslobodiť od dane jednorazové, príležitostné príjmy fyzických osôb do výšky 500 €/ročne, pričom živnostník či firma si vie dať takýto jednorazový výdavok do nákladov bez toho, aby musel niekoho na pár hodín zamestnávať, či posielať na živnostenský úrad, od 1. 1. 2018 sa možnosť zaradenia do nákladov, pri súčasnom oslobodení fyzickej osoby, ruší. Novela totiž pridáva ustanovenie, ktoré hovorí, že „za príležitostnú činnosť sa nepovažuje činnosť vykonávaná na základe zmluvného vzťahu“. Ustanovenie zákona sa tak dostane do súladu s výkladom, na ktorom roky trvá Finančná správa.

Zmena vychádza z novely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

3. Zavádza sa ručenie za záväzky firmy v prípade účasti na transakcii, ktorá ju dostane do úpadku

Kým dnes spoločníci v s.r.o. ručia za záväzky firmy do výšky nesplateného vkladu zapísaného v Obchodnom registri, s cieľom zvýšiť ochranu veriteľov sa od 1. 1. 2018 zavádza inštitút ručenia ovládajúcich osôb (s väčšinovým podielom) za záväzky firmy, ak svojím konaním takáto osoba podstatne prispela k úpadku ovládanej firmy. Úpadkom sa rozumie vyhlásenie konkurzu, ak konkurz nebude môcť byť pre nedostatok majetku vyhlásený resp. bude z takéhoto dôvodu zrušený, alebo ak exekúcia alebo obdobné vykonávacie konanie vedené voči firme bude z takéhoto dôvodu ukončené. Tejto zodpovednosti sa ovládajúca osoba zbaví, ak preukáže, že postupovala informovane a v dobrej viere, že koná v prospech ovládanej osoby.

Zmena vychádza z novely č. 264/2017 Z. z. zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník.

4. Nová daň pri odchode firmy vo výške 21 %

Od 1. 1. 2018 sa zavádza zdaňovanie pri odchode pre firmy vo výške 21 %, ktoré sa vyčísli v osobitnom základe dane. Cieľom zdanenia pri odchode bude zaistiť, aby v prípade, že daňovník presúva majetok alebo mení svoju daňovú rezidenciu mimo územia SR, zdanil na území SR ekonomickú hodnotu všetkých kapitálových ziskov vytvorených na našom území, hoci tento zisk ešte nebol v čase odchodu realizovaný. Predmetom zdanenia bude majetok presunutý mimo územia SR, kedy nedochádza k jeho skutočnému predaju, t. j. nenastáva zmena právneho vlastníka tohto majetku, avšak presunom SR stráca právo zdaňovať tento majetok. Zdanenie pri odchode sa vyčísli vo výške rozdielu trhovej hodnoty presunutého majetku a jeho daňovou hodnotou, t. j. uplatní sa fikcia predaja takéhoto majetku. Vzhľadom k tomu, že ide o daň z nerealizovaných ziskov, bude umožnené uhradiť daň v splátkach počas 5-tich rokov, avšak len v prípade, ak sa majetok presúva do štátu EÚ resp. s ktorým má SR uzavretú dohodu o vzájomnej pomoci pri vymáhaní daňových pohľadávok, kde je možné reálne zabezpečiť vymáhanie pohľadávok. V ostatných prípadoch je daňová povinnosť zodpovedajúca zdaneniu pri odchode splatná v lehote na podanie daňového priznania. Mnohé firmy, ktoré mali v úmysle premiestniť svoju daňovú rezidenciu túto zmenu zaregistrovali v predstihu a konajú tak do konca roka.

Zmena vychádza z novely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

5. Za nevedenie účtovníctva bude hroziť od 1. 1. 2018 zrušenie živnosti

Kým dnes pri opakovanom porušovaní zákona o účtovníctve možno uložiť podnikateľovi len sankcie vo forme finančnej pokuty (až do výšky 3 mil. €), od 1. 1. 2018 pribudne aj sankcia vo forme možnosti zrušenia živnosti. Aplikovať sa bude môcť v prípade osobitne závažného porušenia zákona o účtovníctve, t. j. pri opakovaných porušeniach správnych deliktov nevedenia účtovníctva, nezostavenia účtovnej závierky, účtovania mimo účtovných kníh, účtovania o účtovnom prípade, ktorý jej nevznikol, nezaúčtovania účtovného prípadu, ktorý jej vznikol.

Zmena vychádza z novely č. 275/2017 Z. z. zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve.

6. Predĺženie doby archivácie účtovných dokumentov z 5 na 10 rokov

Od 1. 1. 2018 sa archivácia účtovných dokumentov predlžuje z 5 na 10 rokov, čoho dôsledkom môže byť navýšenie administratívnych nákladov, napr. poplatku na archiváciu a úschovu dokumentov najmä u tých účtovných jednotiek, ktoré využívajú externé priestory – súkromné sklady a archivujú v písomnej podobe. Dlhšia lehota archivácie sa bude vzťahovať aj na už uzavreté účtovné roky a tie doklady, ktorým do konca roka 2017 neuplynie 5-ročná archivačná lehota. Voľnosť archivovať v písomnej či elektronickej forme zostáva zachovaná. Pokuta za nesplnenie si archivačnej povinnosti zostáva zachovaná vo výške 10 000 €.

Zmena vychádza z novely č. 275/2017 Z. z. zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve.

7. Nové podmienky pre prevod obchodného podielu

Kým v súčasnosti zákon ustanovuje povinnosť dokladať súhlas správcu dane v prípade prevodu väčšinového podielu, od 1. 1. 2018 sa stanovujú ďalšie podmienky, ktoré musí firma spĺňať, aby mohla previesť svoj obchodný podiel, konkrétne nesmie byť subjektom istého typu konaní (konanie o jej zrušení, ak je firma zrušená súdom alebo na základe rozhodnutia súdu, alebo ak voči firme pôsobia účinky vyhlásenia konkurzu alebo povolenia reštrukturalizácie).

Zmena vychádza z novely č. 264/2017 Z. z. zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník.

8. Úradne overený súhlas stať sa štatutárom firmy

Na menovanie do funkcie člena orgánu firmy sa od 1. 1. 2018 bude vyžadovať súhlas toho, kto má byť ustanovený do funkcie štatutárneho orgánu alebo jeho člena. Súhlas musí byť udelený písomne a prikladá sa k návrhu na zápis do obchodného registra. Pravosť podpisu toho, kto má byť ustanovený do funkcie štatutárneho orgánu alebo jeho člena, musí byť úradne osvedčená. Cieľom takejto zmeny je zamedziť pochybnostiam, ktoré môžu vznikať ohľadom súhlasu resp. vôbec vedomosti osoby so svojim ustanovením do funkcie štatutárneho orgánu alebo jeho člena.

Zmena vychádza z novely č. 264/2017 Z. z. zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník.

9. Pokladničný doklad z virtuálnej registračnej pokladnice bude povinne obsahovať aj QR kód

Čitateľný QR kód bude od 1. 1. 2018 povinnou súčasťou pokladničných dokladov za účelom možnosti overenia ich platnosti online. Na pokladničných dokladoch musia byť ďalej tovary a služby označené slovne, nebude postačovať číselný znak alebo alfanumerický kód. Okrem iného, tlačové výstupy z virtuálnej registračnej pokladnice (pokladničné doklady, pásky uzávierok a i.) musia byť vytlačené tak, ako ich nastavilo finančné riaditeľstvo vo svojom systéme a nie je možné si ich upravovať.

Zmena vychádza z novely č. 275/2017 Z. z. zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve.

10. Prísnejšie skladanie zábezpeky na DPH

Kritériá daňovej rizikovosti sa rozšíria tak, že zábezpeku na DPH bude mať povinnosť zložiť aj žiadateľ, ktorý je fyzickou alebo právnickou osobou, ktorá má nedoplatok na DPH 1 000 eur a viac a ktorý nebol ku dňu podania žiadosti o registráciu pre DPH zaplatený. Povinnosť zložiť zábezpeku na DPH bude mať aj fyzická alebo právnická osoba, ktorej bola zrušená registrácia pre DPH z dôvodu opakovaného porušovania niektorých povinností vymedzených zákona o DPH.

Zmena vychádza z novely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty.

Neskôr v roku 2018 by sa mali podnikatelia pripraviť aj na:

·        povinnosť identifikovať konečného užívateľa výhod už pri hotovostnej transakcii od 10.000 Eur účinnú od 1.3.2018, ďalej

·        prísnejšiu ochranu osobných údajov účinnú od 25. 5. 2018,

·        opatrenia sociálneho balíčka v podobe príplatkov za prácu v noci (z 20 % na 50 % minimálnej hodinovej mzdy), cez sviatok (zo súčasného 50 % príplatku na 100 % priemernej hodinovej mzdy) a cez víkend (z dnes žiadneho príplatku na 100 % minimálnej hodinovej mzdy) účinné od 1. 5. 2018.

·        Od 1. 7. 2018 budú už aj živnostníci povinní doručovať podania daniarom elektronicky,

·        dlžník v Sociálnej poisťovni si nebude môcť založiť firmu, a v neposlednom rade

·        súhlas od Sociálnej poisťovne pri výmaze z Obchodného registra bude potrebný od 1. 9. 2018.

 

 

 

Zdroj: podnikajte.sk