Jednoduché účtovníctvo? Daňová evidencia? Paušálne výdavky?

29.12.2017 21:08

Jednoduché účtovníctvo? Daňová evidencia? Paušálne výdavky?

Daňová evidencia je zaznamenávanie príjmov a výdavkov  v časovom slede ako vznikli, v rámci daňovej evidencie je potrebné zaznamenávať aj pohyby hmotného a nehmotného majetku zaradeného do obchodného majetku, zásob, pohľádávok  a záväzkov.

Forma daňovej evidencie nie je zákonom predpísaná, môžete si ju robiť v programe Excel, na papieri, alebo akokoľvek chcete. Jedná sa len o zapisovanie príjmov a výdavkov súvisiacimi s činnosťou podnikateľa, umelca či inej osoby uvedenej v zákone o dani z príjmov (§6)

Daňovú evidenciu môžu viesť:

·        Živnostníci (SZCO)

·        Umelci

·        Tlmočníci

·        Sprostredkovatelia

·        Športovci

·        Prenajímatelia

·        A iné osoby uvedené v §6 zákona o dani z príjmov

 

Ak daňovník, ktorý vedie daňovú evidenciu je platiteľom DPH, potom na účely DPH musí viesť podrobné záznamy v súlade s ustanoveniami zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.

Ak sa rozhodnete viesť daňovú evidenciu výhodou je, že v tomto prípade nie ste považovaný za  účtovnú jednotkou a k daňovému priznaniu nepredkladáte výkazy a nezostavuje ani účtovnú závierku.  Na konci účtovného obdobia len spočítate celkový stav príjmov a výdavkov a vyčíslite základ dane.  

 

Prečo si vybrať radšej daňovú evidenciu než jednoduché účtovníctvo?

Daňová evidencia je teda len jednoduché zapisovanie príjmov a výdavkov podľa dátumov tak ako k nim došlo. Jednoduché účtovníctvo je dosť podrobná evidencia, ale hlavnou nevýhodou SZČO, ktorý si chce účtovníctvo viesť sám je nutnosť rozdeľovať príjmy a výdavky do príslušných skupín v peňažnom denníku. V prípade vedenia jednoduchého účtovníctva sa už vyžaduje znalosť účtovníctva a ďalších príslušných zákonov. Hlavnou nevýhodou jednoduchého účtovníctva však je zostavovanie účtovnej závierky na konci účtovného obdobia, ktoré pri daňovej evidencii nie je potrebné. Rovnako nevýhodou je aj to, že ste v zmysle zákona považovaný za účtovnú jednotku t.j. hrozia Vám pokuty zo strany prípadnej kontroly.

Je pre mňa výhodnejšia daňová evidencia či paušálne výdavky?

Ak sú preukázateľné výdavky z podnikania vyššie ako 60% príjmov oplatí sa Vám viesť daňovú evidenciu a uplatňovať preukázateľné výdavky. Ak sú však tieto výdavky menšie, urobíte lepšie ak sa rozhodnete pre paušálne výdavky ale zároveň si nezabudnite odkladať doklady potvrdzujúce príjem z podnikania či inej činnosti.