Zábezpeka na DPH od roku 2018

29.12.2017 18:49

 

Od 1.1.2018 sa rozšíria kritériá tak, že zábezpeku na DPH bude musieť zložiť aj žiadateľ, ktorý je:

fyzickou osobou alebo právnickou osobou, ktorá má nedoplatok na DPH 1 000 EUR a viac a ktorý nebol ku dňu podania žiadosti o registráciu pre DPH zaplatený,

fyzickou osobou alebo právnickou osobou, ktorej bola zrušená registrácia pre DPH z dôvodu opakovaného porušovania povinností vymedzených v § 81 ods. 4 písm. b) druhého bodu zákona o DPH.

Ak subjekt opakovane poruší nižšie uvedené povinnosti, od 1.1.2018 mu to môže zakladať povinnosť zložiť zábezpeku na DPH pri jeho registrácii za platiteľa:

Ø  podanie daňového priznania alebo kontrolného výkazu (testuje sa v období jedného kalendárneho roka),

Ø  zaplatenie vlastnej daňovej povinnosti (testuje sa v období jedného kalendárneho roka),

Ø  byť zastihnuteľný (kontaktný) na adrese sídla, miesta podnikania alebo na adrese prevádzkarne (bez časového ohraničenia),

Ø  dodržiavanie povinností pri daňovej kontrole (bez časového ohraničenia).

 

Vrátenie (peňažnej) zábezpeky na DPH, ak dôjde k zastaveniu registračného konania od roku 2018

Ak je žiadateľ povinný zložiť zábezpeku na DPH, daňový úrad je povinný registráciu na DPH vykonať do 60 dní odo dňa doručenia žiadosti. V tomto období môže dôjsť k zastaveniu registračného konania, čo znamená, že žiadateľ nebude registrovaný ako platiteľ DPH. Rovnako v tomto relatívne dlhom období už môže byť vydané rozhodnutie o zložení zábezpeky a táto už môže byť zložená, napr. zaplatená peňažná zábezpeka na DPH. V súčasnosti zákon o DPH jednoznačne neupravuje postup, ako má daňový úrad so zloženou peňažnou zábezpekou naložiť.

Od 1.1.2018 bude zákon o DPH jasne definovať postup daňového úradu, ak dôjde k zastaveniu registračného konania. Rozhodnutie o zložení zábezpeky na DPH daňový úrad z úradnej moci zruší a zloženú sumu peňažnej zábezpeky, prípadne jej nepoužitú časť, žiadateľovi o registráciu bezodkladne vráti. Pred jej vrátením daňový úrad zistí ďalšie možnosti jej použitia, napr. na úhradu nedoplatku na dani z príjmov, na úhradu preddavku na daň z príjmov alebo na daň z motorových vozidiel.

Vrátenie zábezpeky na DPH, ak dôjde k zrušeniu registrácie platiteľa DPH od roku 2018

Od roku 2018 bude zákon o DPH obsahovať aj jednoznačný postup daňového úradu pre situácie, keď v období 12 mesiacov od zloženia peňažnej zábezpeky na DPH dôjde k zrušeniu registrácie pre DPH, t. j. odpadne dôvod na ponechanie financií v štátnom rozpočte.

Ak do uplynutia 12 mesiacov od zloženia peňažnej zábezpeky na DPH alebo jej časti bude fyzickej osobe alebo právnickej osobe zrušená registrácia pre DPH, daňový úrad bude mať povinnosť bezodkladne vrátiť peňažnú zábezpeku alebo jej ostávajúcu časť.

Vrátenie peňažnej zábezpeky na DPH alebo jej ostávajúcej časti sa nebude týkať prípadov, keď registrácia pre DPH bude zrušená z dôvodu zániku právnickej osoby bez likvidácie, t. j. keď právny nástupca je alebo sa stáva platiteľom DPH (napr. v prípade rozdelenia s.r.o.).